CONTACT

© TheDVH - Website Design by Hidde de Vries @ Orange Popcorn Media

  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • YouTube - White Circle

De oorspronkelijke superheld neemt zichzelf niet zo serieus

Robert Downey jr. neemt afscheid van filmheld Iron Man. En nu? ‘Als je God aan het lachen wilt maken, moet je hem vertellen over je plannen.’
 

Robert Downey jr. (54) zit er op de dag van het groepsinterview in Los Angeles bij als het toonbeeld van cool. Donker pak, donker overhemd, donkere das. Perfect gekapt, quasi-nonchalant haar. Hippe bril met oranje getinte glazen. Afgetraind lijf. De smal gebouwde acteur die we vooral kennen als Iron Man, zit erbij als een jazzmuzikant, of een architect. Of gewoon als een van de bestbetaalde en meest geliefde Hollywoodsterren, wat hij dan ook is.
 

Tegelijkertijd praat hij geëmotioneerd over zijn jonge kinderen en de vreugde die het vaderschap hem brengt. Hij moet ook even slikken als het gaat over de vriendschap met collega’s tijdens de opnamen van Avengers: Endgame, de nieuwe superheldenfilm (nu in de bioscoop) waarin hij de hoofdrol speelt. Ernstig somt hij de drie elementen op van zijn levensmotto: ‘Vertrouw op God, zorg dat je huis op orde is, en help anderen.’
 

Een ongekend comeback-verhaal

De laatste zegetocht van Downey als filmheld Iron Man en zijn bedachtzaamheid zijn noemenswaardig omdat de terugkeer van de hippe zelfhelpfilosoof op de top van de apenrots in Hollywood een ongekend comeback-verhaal is. In 1996 werd hij gearresteerd met cocaïne en heroïne op zak. Kort daarna werd hij dronken, doelloos en blootsvoets aangetroffen op straat in Los Angeles. Hij belandde diverse keren in de cel en in de rehab: speciale klinieken om af te kicken, die je rond Los Angeles overal aantreft.
 

De verslaving had onmiskenbaar wortels in Downeys jeugd. Zijn vader Robert sr., een cultfilmmaker, liet hem al op zesjarige leeftijd wiet roken. Voor hem als jonge jongen, heeft Downey eerder eens uitgelegd, gingen het gemeenschappelijk gebruik van drugs en alcohol gepaard met ouderliefde: de band met zijn vader hing samen met verdovende middelen.
 

Heroïnespuiten en coke-festijnen

Het wonderlijkst aan de ommekeer in zijn leven is nog wel dat Downey, anders dan veel ex-verslaafden, ontspannen grapt over zijn verleden. Klaagt hij tegenover buitenlandse journalisten in Los Angeles over het lot van de vijftigplusser die moeite heeft om zijn lichaamsgewicht onder controle te houden, dan noemt hij ‘de good old days van mijn oude dieet, weten jullie nog wel?’ In de periode van heroïnespuiten en coke-festijnen vlogen de kilo’s er vanzelf af, impliceert hij.
 

Toch, ook in de nieuwe Avengers-actiefilm van Marvel Studios (beheerd door Disney) ziet Downey er fit uit. In een sterrenensemble met onder anderen Chris Hemsworth als Thor, Scarlett Johannson als Black Widow, Chris Evans als Captain America en Brie Larson als Captain Marvel vervult Downey jr. alias Iron Man de rol van gelouterde senior. Hij is een wijze mentor, ook voor de Hulk (Mark Ruffalo) en de jonge Spider-Man (Tom Holland).

Epische veldslagen en ruimtesprookjes

We geven hier niets weg over het verhaal zelf, waarin het herenigde team Avengers het moet opnemen tegen de kwaadaardige Thanos (Josh Brolin, opnieuw met reusachtige kin). Het is een vermakelijke film met mooie speciale effecten. Soms is de film ook een ontroerend portret van de vriendschap die de personages – én de acteurs – in de loop der jaren hebben opgebouwd: Captain America, Thor, Guardians of the Galaxy, Ant-Man, Spider-Man, Black Panther.

Klik hier om het complete interview te lezen bij American Dreamers!

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recent Posts
Please reload