Ben Affleck over Boeddha en hebzucht

Ben Affleck schittert in de nieuwste actiefilm van Netflix, Triple Frontier. ‘We komen uit een tijd waarin het onderscheid tussen film en tv helder was. Dat is voorbij.’
 

Tijdens een belangrijke honkbalwedstrijd, het afgelopen najaar in Los Angeles, zat acteur Ben Affleck op de eerste rij naast Matt Damon, zijn oude vriend. Een gestage stroom van fans meldde zich voor handtekeningen en selfies – met Damon. De camera’s zoomden geregeld in op Matt – ‘Jason Bourne’ – Damon. Vrijwel niemand had oog voor Affleck. Die scheen dat wel overigens best te vinden, verscholen onder een honkbalpet, de kraag van zijn jack omhoog.
 

Het duo won in 1998 een Oscar voor het scenario van Good Will Hunting, waarin ze zelf speelden met Robin Williams. Sindsdien is Damon de klassieke Hollywoodster. Hij is vriendelijk en slim, de ‘goeie’ tegenover Affleck. De 1,95 meter lange ster is minder open en toegankelijk, soms zelfs duister, en bepaald geen rolmodel sinds hij echtgenote Jennifer Garner bedroog door het met de nanny van hun kinderen te doen.

Affleck ‘leest veel en denkt na’

Affleck (46) is gewoon minder goed dan Damon, zeggen fans van de laatste. Maar Affleck is een bekwame regisseur: ook voor de historische thriller Argo (2012) won hij een Oscar. En in recente films zoals Gone Girl (2014) en het onterecht genegeerde actiedrama The Accountant (2016) speelde hij sterke rollen, net als in de nieuwe actiethriller Triple Frontier (op Netflix). Dit is duidelijk een type dat hem past: sterk, ingetogen, vastberaden.
 

In deze film is hij Tom – ‘Redfly’ – Davis, de leider van een groepje oud-militairen die als huurlingen een Colombiaanse drugskartelbaas beroven. Dat loopt vanzelfsprekend mis. Affleck is de man die het groepje vechters naar de veilig Peruaanse kust moet zien te loodsen.
 

 

In gesprek met de buitenlandse Hollywood-pers klinkt Affleck evenwichtiger dan hij in lange tijd klonk. Sinds de affaire – voer voor de Amerikaanse roddelmedia – en de scheiding van Garner gaat het beter met de acteur. Hij ‘leest veel en denkt na’. Over het thema van Triple Frontier bijvoorbeeld: hebzucht, een van de zeven hoofdzonden. ‘Boeddha zei het 2.600 jaar geleden al: mensen moeten zichzelf bevrijden van hebzucht, haat en waanbeelden. We lijden er dus al een tijdje onder.’

 

 


 

Zijn ‘nettowaarde’ wordt geschat op 130 miljoen dollar

Affleck lacht ook sneller dezer dagen, en niet meer als een boer met kiespijn. ‘We zijn in biologische zin geprogrammeerd om dingen te willen. Onderdeel van het overlevingsinstinct. Als je niets zou willen, zou je in de grot bij het kampvuur liggen, nooit op jacht gaan, en doodgaan. Dus het is deels gezond, iets wat ons voort stuwt. Maar als het een doel op zich wordt, wordt het ongezond.’
 

De gespierde, ploeterende oorlogsveteranen die hij en zijn collega-acteurs spelen – Garrett Hedlund, Oscar Isaac, Charlie Hunnam en Pedro Pascal zijn uitstekend – kampen allemaal met geldproblemen. Daarom aanvaarden ze de levensgevaarlijke missie. Affleck zelf heeft al een tijdje geen geldproblemen; zijn ‘nettowaarde’ wordt geschat op 130 miljoen dollar. Maar het onbestemde gevoel dat je niet weet of je de volgende maand de huur kunt betalen, kent hij goed. ‘Ik had jarenlang geen zorgverzekering, kon ik me niet permitteren. Ik was altijd maar acteur-en-ober, acteur-en-barman.’ Maar immorele keuzes heeft hij nooit gemaakt, bezweert Affleck – niet in financieel opzicht althans. ‘Voor mij is geld altijd een middel geweest, geen doel.’

Het enorme te stelen bedrag in de film is een paar 100 miljoen dollar, contant: de moeder aller verleidingen. ‘Daardoor is de film interessant, zeker de personages. Het draait om die mannen en de moeilijke keuzes die ze maken.’ Als Robin Hoods willen ze alleen stelen van een moordlustige schurk. En ze doen het om hun gezinnen te kunnen onderhouden. Maar: ‘Keuzes definiëren wie je bent.’

Klik hier om het complete interview te lezen bij American Dreamers!

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recent Posts
Please reload

  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • YouTube - White Circle
CONTACT

© TheDVH